SMART RELAXATION

SMART RELAXATION
Kao dugogodišnji praktičari različitih tehnika pozitivnih promjena te rekreacije i relaksacije te ponajviše tai chia, trenutno smo u mogućnosti ponuditi dvije izuzetno moćne tehnike koje pozitivno utječu na tijelo i um vježbača. Autogeni trening – tehniku stariju od stoljeća i Tehniku 1mm – novu suvremenu tehniku baziranu na nizu tradicionalnih što istočnjačkih, što zapadnjačkih vježbi i pokreta.
S druge strane trenutno je u ponudi kombinacija ovih dviju tehnika kroz individualne treninge, a u slučaju da se formira grupa nastavljamo s vježbanjem ponedjeljkom srijedom i petkom od 20h do 21:30 u Samoboru (Dječji vrtić Grigor Vitez u Ulici Željka Kovačića 4, u bivšoj vojarni) od 2. ožujka 2018..
Tehniku 1 mm vježbamo kontinuirano 2-3 puta tjedno kroz više mjeseci.
Svaki vježbač nam se može pridružiti na prvom susretu (bez obveze plaćanja), a kako bi ste se uvjerili je li odabrana tehnika upravo za Vas i je li sukladna Vašim željama i potrebama.
Obje tehnike su pogodne za sve zdrave osobe svih uzrasta. Bolesne osobe nam se mogu priključiti u vježbanju nakon što se savjetujete s Vašim liječnikom.
Mi ne preporučujemo grupno vježbanje u slučaju gripe i akutnih oboljenja dišnog odnosno probavnog trakta, a autogeni trening je kontraindiciran u slučaju psihičkih oboljenja posebice psihoza.
Upravo stoga Kotodama j.d.o.o. i svi naši voditelji relaksacijskih tehnika ne snose odgovornost za moguće neželjene posljedice, a vježbači prakticiraju tehnike na vlastitu odgovornost što i potvrđuju pisanim pristankom prije početka vježbanja.
Kao i svi oni koji su upoznati s dobrobitima prakticiranja ovih tehnika mi uživamo i vjerujemo da će te i Vi biti oduševljeni načinom efikasne rekreacije i pametne relaksacije.

AUTOGENI TRENING
Autogeni trening je snažna i uspješna tehnika duboke relaksacije. Autegenim treningom (AT) se smanjuje razina stresa i povećava sposobnost organizma za postizanje boljih rezultata (kod fizičkih napora kao što su sportski izazovi i olakšavanje zdravstvenih tegoba). Autogenim treningom se također povećava dobro raspoloženje te mentalne sposobnosti i najvažnije kvaliteta življenja.
Autogeni trening može se prakticirati s voditeljem pri čemu praktikant sjedi ili leži ovisno koji položaj tijela je ugodniji i sluša upute koje ciljano vode u duboku relaksaciju. Svaki praktikant vrlo brzo može naučiti tehniku i izvoditi ju samostalno u vremenu kada i gdje te koliko mu odgovara. Upravo zato Autogeni trening neki nazivaju i samoopuštanje.
Autogeni trening se prakticira kao niz ponavljajućih mentalnih vježbi koje potiču opuštanje i oporavak, a uz pomoć voditelja praktikant postupno učim vjerovati svojem vlastitom procesu samoizlječenja i boljitka. Rezultati autogenog treninga mogu se osjetiti već nakon prvog sata vježbanja u smislu duboke relaksacije, a trajno postizanje općeg boljitka ovisi o vremenu koje vježbač provodi prakticrajući Autogeni trening bilo samostalno ili uz voditelja.
Prilikom izvođenja Autogenog treninga fokus je na opuštanju mišično-skeletnog sustava uravnoteženom cirkulacijom osvješavajući i osluškujući otkucaje srca, težinu i toplinu tijela, disanje i hladnoću čela, pri čemu vježbajući i prakticirajući Autogeni trening obje moždane polutke rade zajedno uravnotežujući se zbog čega je ova tehnika tako jednostavna i uspješna.
Od svih varijacija pristupu Autogenom treningu odabrali smo za uvod jednostavne i lagane vježbe istezanja koje lako i bez napora mogu izvoditi osobe svih dobnih skupina. Neke od vježbi koje izvodimo prije početka Autogenog treninga su: razgibavanje stopala, samomasaža dlanova, samomasaža zglobova na prstima i rukama, kao i jednostavne i učinkovite vježbe opuštanja kralježnice. Prilikom izvođenja ovih vježbi koncentriramo se na jednostavnost i lakoću izvođenja bez umaranja, a uz pomoć i potporu različitih oblika disanja. Mnogi vježbači će u ovom jednostavnom uvodu uočiti različite zapadnjačke vježbe kao i dijelove različitih istočnjačkih disciplina poput yoge, tai chi-a, chi qong-a. Cilj uvoda je olakšati tijelu prijelaz iz stanja napetosti (u kojoj vježbač dolazi na trening) u brže i efikasnije prelažnje u stanje opuštenosti, relaksirajući zatim cijeli organizam Autogenim treningom.
Autogeni trening razvio je još 1932. njemački psihijatar dr. Johannes Heinrich Schultz. Tijekom proteklih 85 godina postojanja tehnike, višestruko su dokazani medicinski i sportskim rezultati. Objavljeno je više od 70 različitih rezultata studija. Dokazan je boljitak kod različitih bolesti. Pozitivni učinci prema drugim psihološkim tretmanima srednjeg raspona vidljivi su i dokazani studijama u slučajevima: glavobolja i migrena, blagih i umjerenih esencijalnih hipertenzija, koronarnih bolesti srca, bronhijalne astme, nespecifičnih somatoformnih poremećaja, Raynaudove bolesti, anksioznosti, blage do umjerene depresije i funkcionalnih poremaćaja spavanja, dok su „nespecifični učinci Autogenog treninga (tj. učinci na raspoloženje, kognitivni učinci, kvaliteta života i fiziološke varijable) obično, čak veći od glavnih učinaka“ (Applied Psychophysiology and Biofeedback, March 2002, Volume 27, Issue 1, pp 45–98, Autogenic Training: A Meta-Analysis of Clinical Outcome Studies).
Autogeni trening preporučen je svim dobnim skupinama i svim zdravstvenim stanjima, no ipak ne preporuča se osobama s dijagnosticiranim: teškim psihičkim bolestima (poput šizofrenije za koju je kontraindiciran), epilepsije i ovinosti o narkoticima. Pozivamo Vas da nam se pridružite, a smatrate li da bolest ili bolesti koje imate traže posebnu pažnju molimo da se prije početka vježbanja posavjetujete s Vašim liječnikom.
Kontaktirati nas možete e-milom na info@kotodama.hr ili Facebookom na SmartKotodama. Mi ćemo se potruditi odgovoriti prvom prilikom kada se nađemo ispred računala, obzirom da kada smo u Smart šetnji sa pasonjama pažnju poklanjamo njima.Kada smo na Smart edukaciji pažnja nam je usmjerena na polaznike. Jednako tako želimo posvetiti svu pažnju Vama. Zovete li nas na 091/517 03 87 u slučaju da se ne javimo do trećeg zvona ostat će nam zapis o Vašem pozivu. Uzvratit ćemo Vam poziv najkasnije slijedećeg radnog dana, jer termini Smart relaksacije mogu završiti kasno. /br Uplate za sve naše usluge možete učiniti na: broj računa: 1135043815 /br IBAN: HR1624840081135043815 SWIFT: RZBHHR2X