Tai chi – za početnike i umirovljenike

TAI CHI – za početnike i umirovljenike

Riječ je o vrlo staroj kineskoj tradicionalnoj tehnici koja je imala dvojaku funkciju. Osvještavanjem sebe i jačanjem unutarnje snage cilj je bio ostvariti mir i u sebi i s okolinom (u smislu moguće obrane).

O tai chi je napisano mnogo tekstova, mali dio kojih donosimo dolje, a ovdje koristim priliku napisati o mojem prvom iskustvu s tai chi-e. Ne znam zašto niti kako, ali nekako oduvijek sam željela isprobati taj tai chi. Nikad se prije nisam susrela s tai chi-em. Nisam ga vidjela. Nisam znala što znače te dvije riječi niti kako se izvodi. Meni se tai chi činio kao yoga u pokretu. 

Na prvi susret povela me moja predivna kolegica s posla, Nada. Učitelj je bio mladi belgijac, sat (trening) na engleskom. Sjeli smo na strunjaču, a on je blagim glasom dao uputu da se pregnemo tek toliko koliko nam naše tijelo dopušta. Bez napora! To je bila i ostala ključna riječ (rečenica) zašto već više od 12 godina prakticiram tai chi i uvijek mu se iznova vraćam, bilo kad je moje tijelo pod naporom i bolesti, bilo kada trebam “očistiti glavu” i razbistriti misli. Ili jednostavno kada trebam mir.

Oduševilo me tijekom prvog sata kako sam uspjela ne razmišljati (o pokretima svoga tijela). Fasciniralo me kako bi me oduševio osjećaj koji je proizvelo moje tijelo kada bi neki pokret izvela pravilno. To je bilo jednostavno genijalno! A najbolje od svega: mislim da su mi radili baš svi mišići u tijelu svih 90 minuta, a ja nisam osjećala napor, nisam se oznojila, a kad smo odlazili glava mi je bila prazna!

Godinama sam dolazila 2x tjedno i prakticirala tai chi ne znajući niti što znači riječ tai, niti imajući dodira s drugim vježbačima. Ja sam vježbala u svojem mikro svijetu (naravno na grupnom, mi to nismo zvali treningu, već sat). Nakon cca 3 godine, moja učiteljica u želji da me korigira (jer sam ja po njoj bila na već viskom stupnju usvojenosti) izjavila da to nije borbeni stav! Što? Kakva borba? Pa s “nikim”, osim sa samom sobom, se ne borim? A moja učiteljica nimalo taktički je zaurlala: “ovo je borilačka vještina!” Ostala sam šokirana. Tai chi je što? Pa godinama vježbam sama sa sobom nikad nitko nije pričao o borbi. I nakon više od 3 godine intenzivnog rada na sebi kroz tai chi shvatila sam nešto čime počinju gotovo svi članci koje ćete naći na interentu. Kažu da je tai chi borilačka vještina. Ja sam ga prakticirala samo zato jer sam uživala, jer sam shvatila da uz vježbu otpuštam stres, osjećam se smireno, a pomogao mi je da preživim dulje od prognoze liječnika (koji su mi rekli da sa dijagnozom koju su mi postavili neću preživjeti dulje od 2 do maximalno 3 godine, a evo prošlo je više od 10 godina).

Nikad, niti na jednom treningu, nikad nije bilo riječ borbi niti se na bilo koji način moglo zaključiti da se radi o borbi. To da sam razvila borilačke sposobnosti sam isto tako otkrila sasvim slučajno. U jednoj običnoj situaciji potapšala sam dragu osobu “praznom rukom” i shvatila kako je moje tijelo nakon niza godina prakticiranja razvilo nevjerojatnu sposobnost.

Želite li i Vi vježbati s lakoćom javite nam se, a borbu i znanja o borbi mogu Vas podučiti drugi. 


Wikipedia na svojim stranicama navodi:

“Tai Chi Chuan je kineska borilačka vještina koja se zasniva na blagim i umirujućim pokretima kako bi se pokrenula unutrašnja energija “Chi”. Iz tog razloga u svijetu je postao popularan kao masovni oblik rekreacije i vježbe za postizanje dugovječnosti. Taoistički mudraci zovu ga “Eliksir mladosti”. Poznato je da neke zdravstvene ustanove koriste Tai Chi kao oblik terapije za ozdravljenje od mnogih bolesti. Tai Chi Chuan postaje kako i samo njegovo ime kaže “Vrhunska vještina borenja” kada se ovladaju svi principi vježbanja.”

*********************

Kako bismo najbolje opisali tai chi prenosimo isječke iz teksta: “Čemu nas uči tai chi?” objavljenog u časopisu Sensa i na njihovim stranicama 30.1.2012. te 14.11.2012.

“Kad čovjek pokloni malo vremena, ljubavi i pažnje sebi i svojem tijelu, ne postoje prepreke koje ne može svladati. Naša sreća i zdravlje ovise o svakodnevnim aktivnostima uma i tijela. Iscjeljujuća sila je u nama. Bolest, nesreća i problemi posljedica su pogrešnih misli, želja i ambicija, lošeg držanja tijela, pogrešnog i slabog disanja, neumjerene i nepravilne ishrane, nedovoljnog uzimanja vode itd.

Prakticirajući tai chi, postajete svjesni svih tih nedostataka i polako ih mijenjate. Umjesto da stalno razmišljate o tome što se dogodilo jučer i pravite planove za sutra, preksutra, ljeto, zimu ili iduću godinu, tai chi vas uči da život postoji samo sada, u jedinom realnom i postojećem trenutku, točnije da uklonite misli i osjetite sadašnji trenutak.”

“Umijeće chija, metoda Stévanovitch, tjelesna je vještina usmjerena na postizanje blagostanja. Proizašla je iz tradicionalnih kineskih vještina tai chi chuana, qi gonga i drugih istočnjačkih sustava vježbanja. U ovoj metodi ništa nije promijenjeno niti dodano tim izvornim i dragocjenim učenjima, ali njezin osnivač Vlady Stévanovitch razvio je jasnu i preciznu pedagogiju prilagođenu današnjem načinu života. Njegov je cilj bio ljudima približiti te drevne vještine. U ovom pristupu nije potrebno imati poseban interes niti poznavati tradiciju Dalekog istoka. Već i samo tijelo i jezik tijela dovoljni su za prenošenje znanja.

Umijeće chija podrazumijeva učenje nekoliko formi tai chi chuana i statičkih vježbi qi gonga (11 kineskih vježbi za zdravlje). Ovakvo vježbanje namijenjeno je svima, bez obzira na dob i fizičku kondiciju. Bez napora i vrlo blago, razgibavamo zglobove, razvijamo duboko disanje, opuštamo mišiće i živčani sustav i potičemo rad svih vitalnih funkcija. Razvija se snaga i gipkost, koncentracija i unutarnji mir. Neki podaci govore da se vježbanjem tai chija aktivira 95% svih mišića u tijelu.

Bez obzira na sve podatke i objašnjenja, najispravnije je jednostavno probati vježbati i pokušati osjetiti efekte u vlastitu tijelu. Zato vam i predlažemo nekoliko vježbi koje ćete moći izvesti gledajući fotografije i slijedeći upute. Ne brinite se ako sve ne ispadne „savršeno“, poruke starih majstora zapisane u pokretu naći će put do vas! Važno je, međutim, uvijek osluškivati svoje tijelo, osjetiti što nam odgovara, a što ne, osjetiti trenutačne granice i poštovati ih.”

Kontaktirati nas možete e-mailom na info@kotodama.hr ili Facebookom na SmartKotodama. Mi ćemo se potruditi i odgovoriti Vam, prvom prilikom kada se nađemo ispred računala, obzirom da našim klijentima poklanjamo punu pažnju. Tako u Smart šetnji sa pasonjama pažnju poklanjamo njima. Tijekom Smart edukacije pažnja nam je usmjerena na polaznike. Jednako tako želimo posvetiti svu pažnju Vama.
Zato Vas molimo za strpljenje do našeg odgovora najkasnije slijedećeg radnog dana, jer termini Smart relaksacije mogu završiti kasno.
Uplate za sve naše usluge možete učiniti na naš broj žiro računa otvoren kod RBA: 1135043815
IBAN: HR1624840081135043815

SWIFT: RZBHHR2X